VT iRepair - шаблон joomla Авто

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Forrás: magro.hu • 2016.10.11.


nemtudom szilva

Magyarországon a szilvatermesztésnek kultusza van, gondoljunk csak a pálinkára, vagy éppen az üstben főzött szilvalekvárra. Számtalan fajtája ismert hazánkban ennek a gyümölcsnek és évről évre kerülnek elő érdekesebbnél érdekesebb fajták. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is létezik egy fajta, amely szinte minden háznál megterem, sokáig mégsem tudta senki, mi a neve.

Létezik egy nem túl nagyméretű (nevezzük aprónak) szilvafajta, ami elsősorban a Felső-Tisza vidékén, a beregi és szatmári síkságon, a Tisza, a Szamos és a Túr árterületein meghúzódó ősi vegyes gyümölcsösökben terem. Ez a szilvafajta az említett területeken szinte minden kertben megtalálható, előszeretettel termesztik az ott élő emberek.

Bővebben: Ennél furább nevű szilva a világon nincs  

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Forrás: origo.hu NÓGRÁDI KATALIN 2011.08.16. 16:49

szilva grafika 001Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A szilva ízletes, frissítő gyümölcs, tápanyagokban azonban nem túl gazdag. Bélrenyheségben szenvedőknek ajánlott, cukorbetegek és fogyókúrázók viszont csak mértékkel fogyasszák.

A szilva nem tartozik a legkisebb energiatartamú gyümölcsök közé, valamint szénhidráttartalma sem kevés (a vörös szilva energiatartalma 49kcal/100g, szénhidráttartalma 10,2g/100g; a besztercei szilváé 58kcal/100g illetve 13,1g/100g, a ringlóké 61-64kcal/100g illetve 13,5-14g/100g). Ezért cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott a fogyasztása, az aszalt szilva pedig kifejezetten ellenjavallt mindkét esetben (100 gramm aszalt szilva energiatartalma 268 kcal, szénhidráttartalma pedig 61,8 gramm).

Bővebben: A szilva nem vitaminbomba, de segíti a bélműködést  

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

szilvalekvar1

A térségben a nyár végének közeledtével minden faluban érezni lehet a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát.

Szatmár-Beregben jellegzetes nyár végi, ősz eleji munka a lekvárfőzés, és egyben szinte társadalmi esemény is, hiszen gyakran a rokonság, a szomszédok vagy az ismerősök összefogását igényli. Ezt a lekvárt ugyanis a rőzse tüzelésű rézüstökben, állandó keverés mellett 10-20 órán át kell főzni, hogy az eredmény az utánozhatatlan ízű és illatú szatmár-beregi szilvalekvár legyen.

Bővebben: A hagyományos szatmár-beregi szilvalekvár titka  

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

szilvalekvar

A szilva a nyár végi, őszi időszak csodás ajándéka. Nem csak nyersen finom, de befőttként, lekvárként eltéve is élvezhetjük sajátos ízvilágát egész évben. Természetesen sok olyan gyógyhatása is ismert, amiért vétek lenne kihagynia bárkinek is az étlapjáról.

Szuper vitamin- és ásványianyag-forrás

A szilva rendkívül gazdag A-, C- és E-vitaminban is, amelyek miatt igen egészséges gyümölcsnek számít. Mivel antioxidáns hatású, a rák és a ráncok egyik legnagyobb harcosa. De mindezek mellett rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, ezért a vérszegényeknek is igen ajánlott a szilva rendszeres fogyasztása.

Bővebben: A szilvalekvár jótékony hatásai  

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Írta: Pethő Ferenc
Forrás: magyarmezogazdasag.hu


nemtudom1

Az európai, a kelet-ázsiai, az észak-amerikai szilvafajok és -fajták, valamint azok változatai sok értékes gyümölcsöt adtak az emberiség kezébe. Nyersen fogyasztva júniustól október végéig, lekvárként, aszalványként és főleg pálinkaként a szilva egész évben jelen van táplálkozásunkban.

A mérsékelt égöv természeti adottságai, a szilva széles körű alkalmazkodóképessége, az emberek céltudatos munkája révén a Kárpát-medencében gazdag, változatos faj- és fajtaállomány alakult ki az évszázadok során. A kökény, a kökényszilvák, a cseresznyeszilvák, a háziszilvák, a ringlók, a tojásszilvák változatos fajtatömege, valamint a Nyugat-Európában nemesített szilvafajták már a 18-19. században elárasztották a Kárpát- medence tájegységeit.

Bővebben: A Nemtudom szilva  

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

szilva kosar

A szilva hazánk egyik közismert gyümölcse, úton, útfélen, hûvösebb és melegebb hõmérsékletû területeken egyaránt terem. Szinte gondozást sem igényel, gondoljunk csak az országutak mentén növő szilvafákra. Hazai fajtáinkat Erdélybõl és Elõ-Indiából származtatják.

Magyarországon elsősorban a háziszilva (Prunus domestica) fajtákat termesztjük. Fája közepes méretű. Koronája felfelé törõ. Gyökérzete a felszín közelében hálózza be a talajt. Amikor a fa elvirágzott, a termõből fejlődik ki a szilva. Kívül vékony hamvas héj, középen édes, ízes gyümölcshús, belül pedig a kõkemény csonthéj fejlődik ki.
A többi csonthéjashoz viszonyítva nagy a hidegtűrése és alkalmazkodó képesebb. A háziszilvák hidegigénye jelentős, mélynyugalmi időszakuk hosszú. A virágrügyek fakadása és a virágzás későn indul meg.

Bővebben: Régi magyar szilvafajták  

plum right

szilva grafika 001

Hírek

 • A hagyományos szatmár-beregi szilvalekvár titka

  A térségben a nyár végének közeledtével minden faluban érezni lehet a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát. Szatmár-Beregben jellegzetes nyár végi, ősz eleji munka a...

  A Nemtudom szilva

  Írta: Pethő FerencForrás: magyarmezogazdasag.hu Az európai, a kelet-ázsiai, az észak-amerikai szilvafajok és -fajták, valamint azok változatai sok értékes gyümölcsöt adtak az...
 • A szilva nem vitaminbomba, de segíti a bélműködést

  Forrás: origo.hu NÓGRÁDI KATALIN 2011.08.16. 16:49 Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak...

  A szilvalekvár jótékony hatásai

  A szilva a nyár végi, őszi időszak csodás ajándéka. Nem csak nyersen finom, de befőttként, lekvárként eltéve is élvezhetjük sajátos ízvilágát egész évben. Természetesen sok olyan...
 • Ennél furább nevű szilva a világon nincs

  Forrás: magro.hu • 2016.10.11. Magyarországon a szilvatermesztésnek kultusza van, gondoljunk csak a pálinkára, vagy éppen az üstben főzött szilvalekvárra. Számtalan fajtája ismert...

  Régi magyar szilvafajták

  A szilva hazánk egyik közismert gyümölcse, úton, útfélen, hûvösebb és melegebb hõmérsékletû területeken egyaránt terem. Szinte gondozást sem igényel, gondoljunk csak az...